Mat från Ungern

Många av de traditionella maträtterna i det ungerska köket är främst baserade på kött, grönsaker från säsongen, färskt bröd, ost, frukt och starka korvar. Recepten är baserade på kryddning och tillagningsmetoder som är flera hundra år gamla. Den vanligaste förrätten i det ungerska köket är soppa, och den vanligaste desserten är bakverk och fyllda pannkakor.

Om den ungerska maten

Generellt sett kan man säga att den ungerska maten oftast är väldigt kryddig och stark eftersom man ofta använder sig av stark paprika som krydda och ingrediens. En vanlig kryddkombination är paprika, rödlök och fett. Det är även vanligt med biffar, köttgrytor, nötkött, fågel, lamm, ungersk korv, salami eller stekt fläskkött, och att blanda flera köttsorter i en rätt är traditionellt. Någonting som kännetecknar det ungerska köket är de olika sorters grönsaksgrytor som ofta serveras som sidorätt eller förrätt till maten. Dessa kallas för f?zelék, och på sommaren kan man även servera kalla fruktsoppor som motsvarighet. Andra populära sidorätter till maten är nudlar, potatis och ris. Dessutom använder sig det ungerska köket mycket av olika sorters ostar. De vanligaste är túró, mjukost, edamerost och den ungerska osten trappista.

Förutom den vanliga kryddningen med paprika och lök så använder sig ungrarna självklart av fler smaksättare. Vanliga kryddor är: svartpeppar, vitlök, persilja, dill, lagerblad, mejram, kummin, senap, dragon, timjan, vinäger, körvel, citronsaft, mandel, vanilj, kanel, vin, koriander, rosmarin, anis, oregano, enbär, kryddpeppar och pepparrot.

Kort historia

Maten i Ungern har influerats mycket av Ungerns historia. Den nomadiska livsstilen och boskapens vikt kan speglas i hur viktigt köttet är i maten. Det återspeglas även i de traditionella kötträtter som tillagas i stor järngryta över en öppen eld. Exempel på sådana rätter är gulasch, pörkölt och en stark fisksoppa som tillagas med mycket stark paprika. Det moderna ungerska köket är en blandning av tyska, gammalitalienska, slaviska och självklar ungerska maträtter.

Kända maträtter

En av de mest kända rätterna i Ungern är gulasch, och kan tillagas på många olika sätt. Men det serveras alltid med galuska, vilket är nudlar. En viktig ingrediens i gulaschen är kummin. Annars använder man nötkött, margarin, finhackad lök, paprikapulver, vitlök, gula paprikor, tomater, potatis och salt. Köttet ska man skära i mindre bitar, och till en början steker man löken i smör för att sedan blanda ner paprikakryddan. Sedan lägger man i köttet och övriga kryddor. Till sist lägger man i vatten, potatis, hackade tomater och paprikor i grytan och låter det koka tills potatisen känns klar.

En annan populär rätt i Ungern är pörkölt. Här ska du använda benfritt kött, gul lök, olja, paprikapulver, grön paprika, tomat, salt och peppar. Du börjar med att steka den finhackade löken och sedan tillsätter du paprikapulvret. Vänd ner köttet och den hackade gröna paprikan och krydda senare med salt, peppar och hackad tomat. Låt sedan koka tills det är klart.